שעונים מכאניים מתוכננים לעבוד במשך שנים רבות ללא הפסקה, כשאם מטפלים בהם בצורה הנכונה ניתן להאריך את אורך החיים שלהם ולשמור עליהם תקינים לאורך שנים רבות עוד יותר. אך כמו כל פריט שנעשה בו שימוש יום-יומי, גם אם מדובר בשעון מתכתי עם מנגנון מכאני, ישנו בלאי רגיל מהשימוש בהם, לכן מומלץ לקחת כל שעון לטיפול אחת לשנתיים עד חמש שנים (בהתאם להנחיות של כל יצרן ויצרן).
אך עם כל כללי הזהירות והקפדה על טיפולים בזמן לשעון שלכם, ישנן מספר טעויות או דרכים לפגוע בשעון שלכם, שהן חלק מההתנהגות הרגילה שלכם, שסביר להניח שאתם יכולים לעשות בקלות ומבלי להקדיש לכך מחשבה נוספת. כדי לעזור לכם לשמור על השעון שלכם ולא לפגוע בו, רכזנו עבורכם בכתבה זו את אותן טעויות, כדי שתוכלו להמנע מהן ולשמור על השעון שלכם.
אז מהם 8 טעויות נפוצות שכדאי להימנע מהן בשימוש יום יומי בשעון ?
נא לא להפיל !
הדרך הקלה ביותר וכמעט הבטוחה ביותר לפגוע בשעון שלכם וככל הנראה הנפוצה ביותר, שבה שעונים נפגעים היא מנפילה. זה לא משנה אם השעון נפל לכם מספסל נמוך או ממדף גבוה, עוצמת הנזק מושפעת בעיקר מהמשטח שעליו נפל השעון ואיך ועל איזה אזור השעון נפל. למעשה, לא חייב שהשעון שלכם ייפול, מספיק שאתם עונדים את השעון ונתקעים בקיר, בזכוכית או במשטח קשיח כלשהו, סביר להניח שנגרם נזק קל, גם אם כזה שאתם לא יכולים להבחין בו באופן מיידי, לשעון שלכם.
כדי לשמור על השעון שלכם כמו שצריך, הזהרו כשאתם מורידים אותו מפרק כף היד שלכם, אל תניחו אותו בפינות של שולחן או בקצה של מדף כזה או אחר, או כל מקום שממנו הוא יכול ליפול בקלות ואם אפשר – אחסנו אותו בקופסה שלו או בקופסה אחרת שתשמור עליו. אם אתם יודעים שאתם הולכים לעשות פעילות כלשהי שבה יש סיכוי שהיד שלכם תתקע במשהו – אפילו באדם אחר – כדאי שתמנעו מלענוד את השעון שלכם ושתניחו אותו עד לאחר שתסיימו את אותה פעילות.
לכוון את הפונקציות בשעון בצורה שגויה
שימוש לא נכון או ליתר דיוק, הגדרה לא נכונה של הפונקציות בשעון שלכם, יכולה לגרום לנזק למנגנון ולרכיבים שונים בשעון. כך למשל, הגדרת תאריך במהלך תקופת “אזור הסכנה” יכולה לגרום לחוסר התאמה בחלון התאריך ואפילו לשבור חלקים שונים במנגנון השעון. “אזור הסכנה” של הגדרת השעון הוא בין השעות 21:00 ל-03:00, כשבמהלך פרק זמן זה, גלגלי התאריך נמצאים בתנועה, במקרים רבים תנועה שאתם כלל לא מבחינים בה, כדי להחליף את התאריך.
שינוי תאריך במהלך “אזור הסכנה” יכול לגרום להצגה לא נכונה של התאריך, שישתנה מוקדם מדי או מאוחר מדי, ולא בשעה 00:00 בדיוק. קראו את המדריך שצורף לשעון שלכם כדי לדעת מהו הזמן הבטוח לשינוי תאריך ומהו הנוהל הנכון. בדרך כלל, יצרניות שעונים ממליצות לבצע את שינוי התאריך כשמחוגי השעה נמצאים בחלק התחתון של לוח השעון (בין מחווני השעות 5 ל-7), כדי להמנע מאותו אזור סכנה.
אך לא רק הגדרת התאריך יכולה לפגוע בשעון – כל שימוש לא נכון בקומפליקציה כלשהי בשעון שלכם יכולה לגרום גם היא לנזק לגלגלי שיניים ולרכיבים אחרים, כשבנוסף, הגדרת הזמן כשאתם מסובבים את מחוגי השעון לאחור ולא קדימה, יכולה לפגוע בקפיץ הראשי.
לכוון את השעון בזמן שהוא על פרק כף היד שלך
זאת נראית הפעולה הכי טבעית שיש. אתם עונדים את השעון בבוקר ומגלים לאחר מספר שעות שהשעה שמוצגת בו לא נכונה. באופן טבעי אתם מושכים את הכתר ומתחילים לכוון את השעון – טעות חמורה.
הניסיון לכוון את השעון בזמן שאתם עונדים אותו יכולה לגרום למשיכת יתר של הכתר או לסיבוב מיותר של מחוגי השעון ובמקרים של שעוני מתיחה ידנית – למתיחה מוגזמת של השעון. גם הזווית בה אתם מזיזים את הכתר, במידה והוא לא מיושר עם שאר רכיבי המנגנון, יכולה לגרום ללחץ על גבי המנגנון ובהמשך לנזק משמעותי.
הסירו את השעון לפני שאתם רוצים לכוון אותו או למתוח אותו, כדי שתוכלו להרגיש את ההתנגדות בצורה הנכונה ביותר ותוכלו למשוך את הכתר החוצה בזווית הנכונה.
הכנסה לא נכונה של הכתר
דרך נוספת לפגוע בכתר, מלבד משיכה שלו בזווית לא נכונה, היא במהלך ההחזרה שלו פנימה. לא בכל השעונים הכתר מגיע עם מנגנון הברגה, אבל אם השעון שלכם מגיע עם אחד כזה, כדאי שתהיו זהירים בזמן שאתם מבריגים את הכתר בחזרה. כתר שיוברג בזווית לא נכונה או עם יותר מדי כוח, יוכל להתקע ולגרום לנזק קבוע לשעון.
בנוסף, כתר שלא נסגר בצורה הנכונה, יכול לגרום לחדירה של מים אל גוף השעון – למנגנון עצמו וללוח השעון ולגרום לנזקים נוספים.
כדי לא לפגוע בכתר וכדי לסגור אותו בצורה הנכונה, שימו לב שאתם לא מפעילים כח בזמן שאתם מבריגים אותו בחזרה, כי סביר להניח שאם אתם מפעילים עליו כח, הכתר שלכם לא נמצא במצב הנכון שלו ואתם גורמים נזק למנגנון בכל הברגה.
שימוש בכרונוגרף מתחת למים
התחלת שימוש בפונקציית כרונוגרף בזמן שאתם מתחת למים, או השעון שלכם מתחת למים, יכולה לאפשר למים להכנס לתוך גוף השעון. רוצים למדוד זמנים מתחת למים? השתמשו בבזל של השעון – בשביל זה הוא שם וכדאי שזה יהיה בזל חד כיווני. לחיצה על לחצני הפעלת פונקציות כרונוגרף מתחת למים יכולה לפגוע באטימה שלהם ולגרום לחדירת מים למנגנון ולהיווצרות חלודה. גם לוח השעון יכול להפגע והוא יכול להחליד או להפוך לדהוי באזורים מסוימים או כולו.
כדי למנוע נזק לשעון בשימוש מתחת למים, המנעו משימוש בכרנוגרף והשתמשו בבזל. אם יש לכם לחצני הברגה בשעון, ודאו שהם מוברגים עד הסוף לפני שאתם צוללים או נכנסים למים. אם אתם לא בטוחים שהלחצנים מתברגים עד הסוף או שאתם לא יודעים אם הם אטומים למים, לכו למרכז שירות או לשען מקצועי שיידע לטפל בשעון שלכם ולהנחות אתכם בשימוש הנכון בשעון.
חשיפה של השעון לשדות מגנטיים
שדות מגנטיים הם סוג של אויב לא נראה שיכול לפגוע בשעון שלכם. חשיפה של השעון לשדות מגנטיים יכולה לגרום לפגיעה במחגר (Escapement) ולהתנהגות לא רציפה שלו ואפילו לתקיעה שלו. המחגר הוא הרכיב שמסדיר את התנועות של השעון ועוזר לשמור על התזמון הנכון של השעון.
המנעו מלשים את השעון שלכם ליד או מעל מכשירי רדיו, רמקולים או מכשירים אלקטרוניים – כן, אפילו סמארטפונים וטאבלטים, כדי למנוע ככל האפשר חשיפה של השעון לשדות מגנטיים. אמנם ישנם שעונים שתוכננו עבור התמודדות עם שדות מגנטיים גבוהים, כמו הרולקס מילגאוס או האומגה סימסטר אקווה טרה, אך מרבית השעונים ייפגעו מחשיפה לשדות מגנטיים.
שעונים בעלי עמידות מגנטית מסומנים עם דירוג גאוס – היחידה למדידת מגנטיות, כשישנן יצרניות שונות שמשלבות יותר ויותר רכיבים חלופיים, אנטי מגנטיים, בתוך המנגנונים שלהם, כדי להפוך אותם לעמידים יותר בפני השדות הללו.
שימוש לא נכון בלחצנים
לחצנים (Pushers) יימצאו לרוב בשעונים עם קומפליקציות וכאלו שמציעים לוח שנה נצחי (Perpetual Calendar) או לוח שנה שנתי. אם לא תלחצו את הלחצנים הללו עד הסוף לפני שאתם משחררים אותם, הם יוכלו לגרום לתנועה חלקית של רכיבים במנגנון ולתקיעה של אותם רכיבים. כשקומפליקציה נתקעת, גלגלי שיניים יכולים להשבר או שהקומפליקציה לא תתקדם כמו שצריך.
השתמשו בצורה נכונה בלחצנים השונים בשעון שלכם. לחצו אותם עד הסוף והרשו להם לצאת בחזרה עד הסוף. במקרים מסוימים, בהם החברה מספקת כלי עזר ללחיצה, השתמשו בו ולא באלתור כלשהו. גם אם השתמשתם בצורה לא נכונה באחד הלחצנים, נסו להזיז את השעון 24 שעות קדימה, פעולה שיכולה לעזור ולגרום “לשחרור” של אותו רכיב תקוע, אך במקרים רבים, פעולה זו לא תעזור ותצטרכו לקחת את השעון למרכז שירות או לשען כדי שיטפל במנגנון.
אחסון לא נכון של השעון
אחרי שהפחדנו אתכם כל כך עם כל אותן דרכים שציינו שבהן אפשר לפגוע בשעון שלכם, הפרנואידים שבכם יגידו לעצמם – אני לא עונד את השעון יותר ומאחסן אותו בקופסה בארון, אבל מה לעשות, שגם בדרך זו השעון שלכם יכול להפגע …
חשיפה של השעון לטמפרטורות גבוהות או נמוכות מדי יכולה לגרום לחלקים בשעון להתרחב או להתכווץ, מה שיוביל לכניסה של אדי מים לתוך לוח השעון או המנגנון וליצירה של חלודה במקרים מסוימים. חום יכול לייבש את חומר הסיכה בשעון או לגרום לו לקרוש, מה שיוביל ליצירת חיכוך על גלגלי השיניים. גם מעבר מהיר של השעון בין טמפרטורות יכול לגרום לפגיעה במנגנון.
שמרו על השעון שלכם באזורים עם טמפרטורת חדר ממוצעת. אם אתם עומדים לחשוף אותו לטמפרטורות קיצונית – ודאו שאתם מבצעים את השינוי בהדרגה ולא באופן פתאומי ומהיר, כשאם אתם יודעים מראש שאתם עומדים לצאת לטיול במדבריות במונגוליה או בקוטב הצפוני, כדאי שתקחו אותו מראש למרכז שירות או לשען, כדי שיבדוק את אטמי השעון ויוודא שהם אטומים ובמצב תקין.